Is het zinvol om zonnepanelen te reinigen?
Hoe vaak moet je zonnepanelen laten schoonmaken?
Het rendementsverlies is afhankelijk van de regio en de omgeving waar de zonnepanelen geïnstalleerd zijn. De frequentie van schoonmaken is dus afhankelijk van het soort vuil en de omgeving. Er wordt echter aangeraden om zonnepanelen minstens 1 keer per jaar te reinigen of te laten reinigen.
Hoe moet je zonnepanelen reinigen?
Er bestaan verschillende methodieken om zonnepanelen te reinigen, gaande van een manuele methode tot robots die via afstand bestuurd worden. De keuze hangt af van het type dak en het te reinigen oppervlak.
Om een goed resultaat te bekomen, kies je voor osmosewater. Met een compacte, verrijdbare trolley, kan er heel snel en efficiënt ter plaatse omgekeerde osmose water in combinatie met de-ionisatie water geproduceerd worden. Dit is essentieel voor een geslaagde reiniging. Hier kan je meer informatie vinden over dergelijke toestellen zoals de mobi midget.
Een foute schoonmaakmethode kan schade toebrengen aan je zonnepanelen. Agressieve schoonmaakproducten, schuurmiddelen en hogedrukreinigers worden absoluut afgeraden. Deze kunnen krassen en vlakken achterlaten.
Residentiële daken
Voor residentiële daken, wordt aangeraden om te werken met osmosewater en een zachte borstel.
- osmosewater: dit water laat geen resten na en voorkomt strepen en plekken. Kies voor een compact toestel, zoals onderstaande model van Streamline:
- zachte borstel: hier kies je best voor een telescopische borstel, die je gemakkelijk in- en uit kan schuiven. Deze borstel wordt gekoppeld aan het osmosewater.
Voor grotere daken, kan je ook gebruik maken van een roterende, zachte borstel met telescopische steel en osmosewater.
Er bestaan telescopisch roterende cilindrische borstels op steel, of roterende 2-schijven borstels op steel. Wij adviseren graag welke borstel het meest geschikt is voor jouw toepassing.
In beide gevallen wordt het osmosewater via de steel gekoppeld. De installatie voor de productie van osmosewater of de buffertank kan op de begane grond geplaatst worden. Dankzij de lange slang kan je gemakkelijk het hele dak aflopen met de borstel in de hand. De steel is gemaakt uit carbon, waardoor ze ultra licht is. Hierdoor kan je nog sneller en efficiënter gaan werken. Deze installaties zijn beschikbaar zowel met benzinemotor als met een Lithium batterij.
Industriële daken
Om grotere oppervlaktes te reinigen, kan je kiezen voor een semi-automatische reiniging of voor een volledig automatische reiniging. De keuze hangt af van het type helling en de grootte van het te reinigen oppervlak.
Deze Ksolara zonnepaneelreiniger biedt je de veiligste en makkelijkste manier om zonnepanelen te reinigen vanaf de nok. Deze methode is ideaal voor het reinigen van zonnepanelen op hellende daken. Deze zonnepaneelreiniger wordt gebruikt in combinatie met een telescopische steel en bestaat in 2 formaten, al naargelang de grootte van het te reinigen oppervlak.
Reiniging van zonnepanelen met robots bestuurd via afstandsbediening
Zo kan je met één robot diverse installaties snel en efficiënt reinigen voor een optimaal rendement van je zonnepanelen!