Reiniging van zonnepanelen, hoe begin je eraan?

Is het zinvol om zonnepanelen te reinigen?

Het antwoord is “ja”, als je zonnepanelen reinigt, zorg je voor een hoger rendement. Studies hebben aangetoond dat zonnepanelen jaarlijks 3 tot 5% rendement verliezen door het ophopen van vuil. Dit kan gaan over stuifmeel, over fijnstof, over uitwerpselen van vogels, over bladeren, over saharazand etc. Doordat vuil zich ophoopt worden delen van de zonnecellen bedekt, en verliest het hele zonnepaneel dus aan rendement. Het rendementsverlies is afhankelijk van de regio en de omgeving waar de zonnepanelen geïnstalleerd zijn.

Hoe vaak moet je zonnepanelen laten schoonmaken?

Het rendementsverlies is afhankelijk van de regio en de omgeving waar de zonnepanelen geïnstalleerd zijn. De frequentie van schoonmaken is dus afhankelijk van het soort vuil en de omgeving. Er wordt echter aangeraden om zonnepanelen minstens 1 keer per jaar te reinigen of te laten reinigen.

Hoe moet je zonnepanelen reinigen?

Er bestaan verschillende methodieken om zonnepanelen te reinigen, gaande van een manuele methode tot robots die via afstand bestuurd worden. De keuze hangt af van het type dak en het te reinigen oppervlak.

Om een goed resultaat te bekomen, kies je voor osmosewater. Met een compacte, verrijdbare trolley, kan er heel snel en efficiënt ter plaatse omgekeerde osmose water in combinatie met de-ionisatie water geproduceerd worden. Dit is essentieel voor een geslaagde reiniging. Hier kan je meer informatie vinden over dergelijke toestellen zoals de mobi midget.

Een foute schoonmaakmethode kan schade toebrengen aan je zonnepanelen. Agressieve schoonmaakproducten, schuurmiddelen en hogedrukreinigers worden absoluut afgeraden. Deze kunnen krassen en vlakken achterlaten.

zonnepanelen reiniging

Residentiële daken

Voor residentiële daken, wordt aangeraden om te werken met osmosewater en een zachte borstel.

  • osmosewater: dit water laat geen resten na en voorkomt strepen en plekken. Kies voor een compact toestel, zoals onderstaande model van Streamline:Dochy Promac
  • zachte borstel: hier kies je best voor een telescopische borstel, die je gemakkelijk in- en uit kan schuiven. Deze borstel wordt gekoppeld aan het osmosewater.Dochy Promac

 

Voor grotere daken, kan je ook gebruik maken van een roterende, zachte borstel met telescopische steel en osmosewater.

Dochy Promac

Er bestaan telescopisch roterende cilindrische borstels op steel, of roterende 2-schijven borstels op steel. Wij adviseren graag welke borstel het meest geschikt is voor jouw toepassing.

In beide gevallen wordt het osmosewater via de steel gekoppeld. De installatie voor de productie van osmosewater  of de buffertank kan op de begane grond geplaatst worden. Dankzij de lange slang kan je gemakkelijk het hele dak aflopen met de borstel in de hand. De steel is gemaakt uit carbon, waardoor ze ultra licht is. Hierdoor kan je nog sneller en efficiënter gaan werken. Deze installaties zijn beschikbaar zowel met benzinemotor als met een Lithium batterij.

Bij sterk vervuilde panelen kan je gebruik maken van een zonnepanelen reiniger, dat is een reinigingsproduct speciaal ontwikkeld voor zonnepanelen.
 

Industriële daken

Om grotere oppervlaktes te reinigen, kan je kiezen voor een semi-automatische reiniging of voor een volledig automatische reiniging. De keuze hangt af van het type helling en de grootte van het te reinigen oppervlak.

Dochy Promac

Deze Ksolara zonnepaneelreiniger biedt je de veiligste en makkelijkste manier om zonnepanelen te reinigen vanaf de nok. Deze methode is ideaal voor het reinigen van zonnepanelen op hellende daken. Deze zonnepaneelreiniger wordt gebruikt in combinatie met een telescopische steel en bestaat in 2 formaten, al naargelang de grootte van het te reinigen oppervlak.

Dochy Promac

 
 
 
 
 
Deze California installatie is uiterst geschikt om grote zonnepaneelparken te gaan reinigen. Dit gaat typisch over zonnepanelen die op de begane grond geplaatst zijn en die tot 4m hoog kunnen gaan.
 
 

Dochy Promac

Reiniging van zonnepanelen met robots bestuurd via afstandsbediening

Deze robots zijn uiterst geschikt voor de reiniging van zonnepanelen op moeilijk bereikbare plaatsen. Ze worden bestuurd via een afstandsbediening en kunnen omgebouwd worden in 3 formaten.
Dochy Promac
 
 
Maar wist je dat bovenstaand toestel heel snel en eenvoudig kan worden omgebouwd? Het toestel kan omgebouwd worden in lengte. Zo kun je bijvoorbeeld van een lengte van 110 cm naar een lente van 145 cm gaan, en zelfs tot 210 cm.
Zo kan je met één robot diverse installaties snel en efficiënt reinigen voor een optimaal rendement van je zonnepanelen!

Interesse in één van deze producten of vrijblijvend advies? Neem vrijblijvend contact op met Dochy Promac